duminică, 26 februarie 2012

GAZETA SF nr 15


O scurtă trecere în revistă a nr. 15 din Gazetei SF http://fanzin.clubsf.ro/ în care am descoperit poveşti inedite şi autori care merită citiţi.

Fie că sunteţi fani SF sau fantasy/magic realism, aici vă veţi simţi ca acasă – o casă construită din fragmente strălucitoare de irealitate.

 Simona Şerbănescu ne reaminteşte că avem întotdeauna la îndemână o armă secretă cu ajutorul căreia putem lupta împotriva realităţii: literatura. Nimic mai adevărat. Gazeta ne invită să ne desprindem de cotidian şi să păşim pe tărâmuri unde magicul se împleteşte cu fantasticul şi fabulosul.

Interviul cu Florin Pîtea, realizat de Simona, ne pune la dispoziţie indicii preţioase despre ceea ce presupune cariera de scriitor SF şi genul cyperpunk pe care acesta îl abordează în romanele sale.

Oliviu Crâznic, deja  bine cunoscut pentru romanul gotic “Şi la sfârşit a mai rămas coşmarul”, ne vorbeşte despre două lecturi valoroase: “Gangland”de Florin Pîtea şi volumul I al seriei Drumul spre Vozia aparţinându-i lui Mihai-Andrei Aldea.

Alexandru Ioan Despina ne semnalează apariţia romanului “Navele pământului” de Orson Scott Card, celebrul autor de science-fiction.

Şi acum, poveştile :)

- În “Dincolo de umbre”, Cătălina Fometici ne farmecă din nou cu o delicată poveste în care moartea se agaţă de viaţă cu degete vineţii, de femeie. În acest univers al morţilor vii, fantoma iubirii îşi poartă paşii către Cetatea Leului Alb, încercând să-şi găsească drumul către prinţesa Bianca.

- Cu un titlu care ne trimite cu gândul la o poveste SF, "2049" surprinde o inedită călătorie iniţatică în fascinanta Indie. Marcel Gherman ne invită să medităm în sanctuarul pădurilor tropicale, ca mai apoi să ne amintească de imaginea dezolantă a oraşului. Eroul poveştii se află între două lumi, pe care le străbate în căutarea sinelui.

- În “Leacul”, Florentin-Ionuţ Haidamac ne spune cu umor trist şi isteţime povestea unui război. Suntem în anul 2050. Pământenii se confruntă cu un atac din partea unei alte specii. Protagonistul observă dezamăgit isteria creată în jurul evenimentului, condamnând printr-un interesant pamflet SF setea de putere şi manipulare a semenilor săi.

- O poveste de o mare sensibilitate, “Uscăţivul” de Raluca Băceanu, urmăreşte o întâlnire cu un bărbat misterios, în decorul iernii ce se aşează melancolic peste gânduri şi amintiri. O veste neaşteptată. O moarte şi în final o plimbare la fel de enigmatică.

- “Pentru lacrimile Liviei”, aparţinând Alexandrei Niculae, este o surpriză foarte plăcută. Suspans, moarte, sânge, iubire, tristeţe…toate acestea se regăsesc în povestea pe care ne-o spune fantoma văduvei vesele, în noaptea de Anul Nou. Un periplu de-a dreptul fascinant care îţi taie răsuflarea de la primul la ultimul cuvânt.

- Mircea Boboc lansează o ipoteză provocatoare: “Dacă Adam nu ar fi muşcat din măr…” O întoarcere la origini povestită parcă de prima femeie din lume. O rescriere a păcatului ce îmi aminteşte de blestemul pescarului Iona, condamnat să se nască pe sine la nesfârşit într-un univers în care existenţa şi-a pierdut semnificaţia.

- Aurelia Chircu continuă seria “Vremuri tainice” cu a cincea parte. Jed şi Jelena ne aşteaptă să mergem curioşi pe firul poveştii lor. Dinamism, nerv, dialog ce ne fură din realitate cu talentul unui magician.

- La categoria Mainstream, Victor Ovidiu Rusu ne spune o “Poveste”. Prin ochii micuţei Luciana, privim la o lume de basm în care suntem liberi să ne creăm proprile poveşti şi personaje. Fraze jucăuşe, întorsături neaşteptate, făpturi miraculoase – e o plăcere să ne lăsăm purtaţi de imaginaţie în acest univers ludic. 

6 comentarii:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.