luni, 27 ianuarie 2014

Cinci motive pentru a vedea Tartuffe

La Teatrul Metropolis se joacă Tartuffe, comedia celebră a domnului Molière, maestrul umorului adresat moravurilor (ușoare).

Cu ce să vă conving să o vedeți? Hm... a, da!

1. Rolul parvenitului bigot este jucat de George Costin, cȃștigător al  premiului pentru “Cel mai bun actor in rol principal” la Gala Premiilor UNITER 2013.
2. Povestea include scene picante de seducție ( a se viziona numai cu acordul soțului/soției).
3.  Se vorbește ȋn versuri, dar totul se ȋntȃmplă ȋntr-un decor avangardist.
4.  Bătutul toacei are farmecul unui refren dintr-o melodie special compusă pentru escroci sentimentali cu veleități de călugăr.
5. Nu te poți supăra pe Tartuffe pentru țeapa aplicată cu abilitate familiei lui Orgon. Vei fi prea ocupat să rȃzi. 


Imaginaţi-vă că Molière trăieşte în secolul XXI. Îşi încalţă pantofii, îşi aranjează cravata pentru a vedea spectacolul „Tartuffe sau Impostorul” în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză. Nimic nu-l pregăteşte însă pentru ce urmează. Nici eu n-aş fi putut s-o spun mai bine de-atât, îşi zice în sinea lui, când se lasă cortina.

O masă festivă în atmosfera unui sfârşit de carnaval de la care lipsesc confettile. O rochie elegantă, cizme de cauciuc, mănuşi fără degete şi cuvintele nervoase murmurate de un bărbat care vorbeşte la telefon – în alte cuvinte, o scenă cochetând în aparenţă cu absurdul, un ecou modern al întâlnirii lui Alice cu pălărierul nebun la ora ceaiului. Doar că aici nu e „ţara minunilor”, ci a minciunilor. Astfel îşi fac apariţia personajele uneia dintre cele mai faimoase opere ale marelui scriitor francez.


Continuarea ȋn Ziarul Metropolis. 
Foto: Adriana Grand.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.