sâmbătă, 22 martie 2014

Rezervația unicornilor - și trilogia se încheie

Ieri, 21 martie, a avut loc lansarea romanului Rezervația unicornilor (editura Herg Benet), ȋn Silencio. Volumul ȋncheie trilogia Sânge satanic și ȋi aparține Cristinei Nemerovschi, supranumită de critici rebela literaturii române de azi.

Invitații serii au fost Felix Nicolau, Lorena Lupu, Leonard Ancuța, Andreea Tănase, Andreea Vasile și Ciprian Burcovschi. Ei ne-au vorbit, pe rȃnd, despre ce ȋnseamnă cărțile Cristinei atȃt pentru public, cȃt și pentru propria lor expereință ca cititori și chiar trăitori ȋn anii cu alcool, sex și rock. Unii s-au regăsit ȋn personajele romanelor, alții au tras ȋnvățăminte valoroase și au savurat umorul lor tranșant și sincer. 


Rezervația unicornilor continuă povestea lui M., rebelul care defrișează tiparele strȃmte ale societății ȋn care superficialitatea suprimă deseori onestitatea și spiritul creativ. Oarecum ȋmblȃnzit, M. rămȃne, totuși, fidel cauzei (a.k.a miserupismul absolut al nihilistului).

Cȃteva lucruri despre Cristina Nemerovschi:

Licențiată în filosofie, cu un master despre L. Wittgenstein, a debutat în 2010 cu romanul Sânge satanic. Cartea a fost reeditată doar câteva luni mai târziu, bucurȃndu-se de un succes răsunător. Cristina a fost comparată cu scriitori de seamă ai literaturii universale: J. D. Salinger, Henry Miller, Chuck Palahniuk, Anthony Burgess. Romanul a fost distins cu premiul Tiuk! pentru debut și cu titlul Cartea anului 2011. Au urmat Pervertirea (2012), care a stȃrnit numeroase controverse, fiind considerat imoral.
Ani cu alcool și sex este al treilea roman semnat de Cristina Nemerovschi, o continuare la Sânge satanic. Anul 2013 marchează apariția unei noi cărți cu parfum de rebeliune, nymphette_dark99. În același an apare și cea de-a treia ediție a romanului Sânge satanic. În noiembrie 2013, Cristina Nemerovschi publică la Herg Benet un volum compus din discuțiile avute cu cititorii săi, intitulat Ce facem cu România? Cititorii în dialog cu Cristina Nemerovschi.

La final, Lorena Lupu (actriță și scriitoare) și Cristina Nemerovschi au susținut un mini spectacol-lectură. 

Evenimentul s-a "soldat" cu o expoziție cu ilustrații de Oana Martișca, ca preview al romanului grafic Sânge satanic. Pȃnă la apariția lui, unicornii răzvrătiți vă așteaptă să-i adoptați.

Parteneri media: Semne Bune, Am doar 18 ani, Bookuria, societatesicultura.ro, METALHEAD, EgoPHobia, Revista de Suspans, Teen Press, Tiuk!, Silencio, Hyperliteratura, filme-carti.ro.

Surse poze: hergbenet.ro,  fanclubsangesatanic.wordpress.com

vineri, 21 martie 2014

Kilipirim - mult, ieftin și bun!

Ȋntre 19 si 23 martie, la Galeria Dalles, suntem așteptați la cel mai important tȃrg de carte cu discount, Kilipirim. Ȋn cadrul evenimentului, cititorii de toate vȃrstele vor avea ocazia să cumpere cărți, să asiste la dezbateri și lansări de carte.

Iată ce ne pregătește Kilipirim azi și mȃine:

Vineri, 21 martie, de la ora 18:30: Editura Litera vă invită să vă bucurați și să iubiți alături de: „Primavara lecturilor romantice”, cele mai ȋndrăgite colecții de dragoste: Alma – Iubiri de poveste, Cărți Romantice și Romantic Suspense.

Sȃmbătă, 22 martie:

12.00: Editura Polirom și membrele comunității 121.ro se ȋntȃlnesc cu cititorii ȋn cadrul evenimentului Prȃnzul de lectură”, al cărui „protagonist este romanul Răzbunarea se ȋmbracă de la Prada de Lauren Weisberger (Polirom, 2014).


13.00: dezbaterea cu tema „Ce ȋnseamnă Literatura de azi?”, avȃnd ca punct de plecare volumul Literatura de azi, semnat de criticul literar Daniel Cristea-Enache (Polirom, 2013). La dezbatere vor participa scriitoarea Nora Iuga și teoreticiana feministă Mihaela Miroiu. 

14.00: Mircea Diaconu se ȋntȃlnește cu cititorii cu ocazia reeditării (ed. Polirom) romanului său, La noi cȃnd vine iarna. Va exista, desigur, o sesiune de autografe.

15.00: scriitoarea Tatiana Niculescu Bran ne spune Povestea domniței Marina, cel mai recent roman al său. Despre roman vor vorbi criticul literar Daniel Cristea-Enache și antropologul Vintilă Mihăilescu.

16.00: echipa Bookaholic ne invită la o captivantă discuție despre literatură și lectură. Tema – „Dependența de cărți se tratează cu cărți”. Se va răspunde la ȋntrebări ca: La ce te uiți cȃnd deschizi o carte? Care sunt cele mai potrivite modalități pentru a citi ficțiune? Cum vezi dincolo de cuvinte?  Cum simți un text?

17.00: „Plăceri vinovate: cărți mici și cărți mari” – este titlul dezbaterii organizate de Editura Univers ȋmpreună cu membrii echipei Hyperliteratura.

18.00: „Astrologia, ȋntre rădăcinile antice și utilitatea modernă” – eveniment organizat de Editura Polirom, cu participarea Mihaelei Dicu, cunoscut astrolog profesionist, autoare a volumelor Astrologie orară și Numerologie practică, si Dan Ciubotaru, președintele Asociației Astrologilor din Romȃnia.
La etajul Sălii Dalles, ȋn cadrul Festivalului de Spiritualitate și Terapii Complementare A Noua Dimensiune, puteți beneficia (spiritual, dar și material) de produse ezoterice. Aveți ocazia să participați la programul de conferințe pe teme generale de dezvoltare personală sau tehnici de ȋmbunătățire a calității vieții. :)


Parteneri media: BeWhere!, Bookiseala, Semne bune, Bookaholic, Literatura de azi, Filme și cărți, Observator cultural, Cooperativa urbană, 121.ro, Studenție.ro, Bună dimineața, București!

Surse foto: 
http://www.agentiadecarte.ro/, Facebook, http://www.polirom.ro/,http://www.astrele.ro/

joi, 20 martie 2014

Alter ego-ul Anei Mănescu

Marți, 18 martie, anul postapocaliptic 2014, la Have a Cigar, a avut loc lansarea romanului alter.ego., apărut la editura Herg Benet. Evenimentul s-a bucurat de susținerea SemneBune.ro, Revista LZR, amdoar18ani.ro, povestidinsertar.com, getlokal.ro, autentici.ro, iqool.ro, 121.ro.

Este romanul de debut al Anei Mănescu, jurnalist şi promoter cultural, editor şef al proiectului societatesicultura.ro Are un motto care te cucerește: Păstrează-ţi esenţa şi iubeşte. În ordinea asta. Cȃți dintre noi ne păstrăm cu adevărat esența, ascunsă ȋn spatele atȃtor măști? E un mesaj simplu, dar grăitor, care te ȋndeamnă să privești ȋn oglinda care te arată exact așa cum ești. Nu e cea de pe perete, ci se află undeva mai adȃnc, chiar ȋn tine.


Ce se spune despre Ana și mă regăsesc: „Are multe fobii şi obsesii şi e ferm convinsă că literatura salvează vieţi. Ei, cel puţin, i-a salvat vreo 3. Îi plac pisicile şi, într-o zi, se va muta pe o plajă, unde va scrie cât va trăi. Sau va trăi cât va scrie.” (cel puțin la fobii și obsesii, aș zice că o ȋntrec. Poate ne duelăm ȋntr-o zi).

Ce spun eu despre Ana: Este o prezență elegantă ȋn lumea literară. Este ambițioasă și ȋși urmărește visul cu perseverență și talent. Promovează cuvintele pentru că știe că ele sunt, ȋn esență, magice. Ȋi place Twin Peaks, ceea ce nu poate fi decȃt un atu. 



Atmosfera de la lansare a fost una călduroasă, ca parfumul unei prăjituri abia scoase din cuptor. Pe fețele tuturor am citit admirație și destindere, nu ȋncordare, cum se ȋntȃmplă, din păcate, ȋn alte situații. A fost realmente o sărbătoare. Scriitorii A. R. Deleanu, Cristina Nemerovschi, Andrei Zbîrnea (poet și redactor șef SemneBune.ro) și Simona Barbu (project manager societatesicultura.ro) au vorbit despre Ana și despre roman. Mădălina Haiducu a moderat evenimentul. Ȋn Ȋncheiere, ne-am ȋncȃntat simțurile cu un mini-concert acustic susținut de Beatrice Mituleci și Marius Ionescu, care au interpretat melodii din playlistul-cuprins al romanului. De menționat că există și un trailer (da, ați citit bine) al romanului, care mi s-a părut o idee genială. Ȋl puteți vedea mai jos:
Iată ce ne spune Cristina Poșircaru despre roman:

Alter. ego. este un roman extrem de sincer şi de matur, iar aceste atribute devin evidente prin faptul că autoarea identifică şi pune sub spoturi de lumină exact acele componente din viaţa Sonnjei care definesc trăirile, senzaţiile, sentimentele şi emoţiilor oricărei persoane de nouăsprezece-douăzeci de ani. Este nevoie de sinceritate şi de luciditate pentru a pătrunde atât de profund în existenţa unui personaj şi de maturitate pentru a conştientiza aspecte ca dependenţa Sonnjei de iubiţii ei sau încercările Sonnjei de a mula lumea înconjurătoare după forma viselor ei. Numai din combinaţia acestor două trături, eroina ajunge să evolueze către recunoaşterea esenţială a faptului că a făcut 20 de ani şi nu s-a sfăit lumea. Această conştientizare marchează creşterea din punct de vedere emoţional a personajului principal şi încheie cu succes un bildungsroman atipic, dar extrem de captivant. (Cristina Poșircaru, SemneBune.ro)

Unde ȋl găsiți?
Romanul alter.ego. poate fi comandat online de pe site-ul Herg Benet și elefant.ro, și este disponibil în Libăriile Cărturești și în Grupul Librarium (Librăria Bastilia și Librarium Sun Plaza în București,  Avantgarde si Librarium Palas în Iași, Bookcorner în Cluj, Cartea de nisip în Timișoara).

Poze: Have a cigar, Adrian Anea, Alice Elena Schreiner