joi, 20 martie 2014

Alter ego-ul Anei Mănescu

Marți, 18 martie, anul postapocaliptic 2014, la Have a Cigar, a avut loc lansarea romanului alter.ego., apărut la editura Herg Benet. Evenimentul s-a bucurat de susținerea SemneBune.ro, Revista LZR, amdoar18ani.ro, povestidinsertar.com, getlokal.ro, autentici.ro, iqool.ro, 121.ro.

Este romanul de debut al Anei Mănescu, jurnalist şi promoter cultural, editor şef al proiectului societatesicultura.ro Are un motto care te cucerește: Păstrează-ţi esenţa şi iubeşte. În ordinea asta. Cȃți dintre noi ne păstrăm cu adevărat esența, ascunsă ȋn spatele atȃtor măști? E un mesaj simplu, dar grăitor, care te ȋndeamnă să privești ȋn oglinda care te arată exact așa cum ești. Nu e cea de pe perete, ci se află undeva mai adȃnc, chiar ȋn tine.


Ce se spune despre Ana și mă regăsesc: „Are multe fobii şi obsesii şi e ferm convinsă că literatura salvează vieţi. Ei, cel puţin, i-a salvat vreo 3. Îi plac pisicile şi, într-o zi, se va muta pe o plajă, unde va scrie cât va trăi. Sau va trăi cât va scrie.” (cel puțin la fobii și obsesii, aș zice că o ȋntrec. Poate ne duelăm ȋntr-o zi).

Ce spun eu despre Ana: Este o prezență elegantă ȋn lumea literară. Este ambițioasă și ȋși urmărește visul cu perseverență și talent. Promovează cuvintele pentru că știe că ele sunt, ȋn esență, magice. Ȋi place Twin Peaks, ceea ce nu poate fi decȃt un atu. Atmosfera de la lansare a fost una călduroasă, ca parfumul unei prăjituri abia scoase din cuptor. Pe fețele tuturor am citit admirație și destindere, nu ȋncordare, cum se ȋntȃmplă, din păcate, ȋn alte situații. A fost realmente o sărbătoare. Scriitorii A. R. Deleanu, Cristina Nemerovschi, Andrei Zbîrnea (poet și redactor șef SemneBune.ro) și Simona Barbu (project manager societatesicultura.ro) au vorbit despre Ana și despre roman. Mădălina Haiducu a moderat evenimentul. Ȋn Ȋncheiere, ne-am ȋncȃntat simțurile cu un mini-concert acustic susținut de Beatrice Mituleci și Marius Ionescu, care au interpretat melodii din playlistul-cuprins al romanului. De menționat că există și un trailer (da, ați citit bine) al romanului, care mi s-a părut o idee genială. Ȋl puteți vedea mai jos:
Iată ce ne spune Cristina Poșircaru despre roman:

Alter. ego. este un roman extrem de sincer şi de matur, iar aceste atribute devin evidente prin faptul că autoarea identifică şi pune sub spoturi de lumină exact acele componente din viaţa Sonnjei care definesc trăirile, senzaţiile, sentimentele şi emoţiilor oricărei persoane de nouăsprezece-douăzeci de ani. Este nevoie de sinceritate şi de luciditate pentru a pătrunde atât de profund în existenţa unui personaj şi de maturitate pentru a conştientiza aspecte ca dependenţa Sonnjei de iubiţii ei sau încercările Sonnjei de a mula lumea înconjurătoare după forma viselor ei. Numai din combinaţia acestor două trături, eroina ajunge să evolueze către recunoaşterea esenţială a faptului că a făcut 20 de ani şi nu s-a sfăit lumea. Această conştientizare marchează creşterea din punct de vedere emoţional a personajului principal şi încheie cu succes un bildungsroman atipic, dar extrem de captivant. (Cristina Poșircaru, SemneBune.ro)

Unde ȋl găsiți?
Romanul alter.ego. poate fi comandat online de pe site-ul Herg Benet și elefant.ro, și este disponibil în Libăriile Cărturești și în Grupul Librarium (Librăria Bastilia și Librarium Sun Plaza în București,  Avantgarde si Librarium Palas în Iași, Bookcorner în Cluj, Cartea de nisip în Timișoara).

Poze: Have a cigar, Adrian Anea, Alice Elena Schreiner

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.