Duminică, 18 noiembrie, s-a lansat la Gaudeamus antologia ,,Centenarium String" (editura Tornada). Este o antologie în care am onoarea să mă aflu și eu, mai precis una din povestioarele mele, „Domnul de la miezul nopții”, scrisă acum vreo 7 anișori și înscrisă, în toamna acestui an, la „școala” de SF românesc.
Centenarium conține mai multe generații de autori români, de la regretații Mihail Grămescu și Liviu Radu, la tineri din noua generație. Lansarea i-a reunit, în fața noastră, pe Ana-Maria Negrilă, scriitoare și profesor și doctor în literatură medievală, cea care a selectat cu grijă textele (a avut și ajutoare de nădejde), pe Mihaela Muraru - Mândrea, inițiatoarea acestei antologii și pe Ionuț Bănuță, „fără de care antologia nu ar fi ajuns la această formă grafică”, după cum spune Ana-Maria Negrilă. Oliviu Craznic, cunoscut deja în rândul iubitorilor de literatură gotică, a propus texte, iar Cristina Ghidoveanu s-a ocupat de corectură, mărturisind cu modestie că a fost cel mai atent cititor al antologiei.
Cu ocazia asta am cunoscut oameni din universul literaturii SF și fantasy și am aflat lucruri inedite. M-a emoționat, spre exemplu, să aflu că regretatul Liviu Radu a trecut, cândva, printr-o mare cumpănă. Nici el nu a crezut că va ieși din nou la lumină, însă a făcut-o și încă victorios, fiind autorul a peste 20 de cărți. Imaginația, fantezia, călătoria gândurilor dincolo de voalul realității cotidiene i-au readus bucuria de a trăi. Într-un fel, m-am regăsit în povestea lui. L-am întâlnit o dată și i-am cerut un autograf, deși eu nu prea cer autografe de fel. Mi s-a părut un om blând și modest.
Nu voi uita cuvintele sale de la unul din evenimentele literare la care am participat în urmă cu câțiva ani: „Nu contează că nu placi decât unui procent de oameni, nu contează că 99% nu te plac sau te critică, tu scrie, crede în tine”. Cuvintele lui mi-au dat avânt și mi-au insuflat acea încredere în mine pe care nu reușisem încă să o prind de braț și să o invit la dans.
Nu voi uita cuvintele sale de la unul din evenimentele literare la care am participat în urmă cu câțiva ani: „Nu contează că nu placi decât unui procent de oameni, nu contează că 99% nu te plac sau te critică, tu scrie, crede în tine”. Cuvintele lui mi-au dat avânt și mi-au insuflat acea încredere în mine pe care nu reușisem încă să o prind de braț și să o invit la dans.
Un alt moment emoționat a fost cel în care a cuvântat doamna Alexandra Beatrice Kiseleff, diplomat universitar lingvist, ziarist și traducător - mama celui care a fost Mihail Grămescu, premiat la Moscova, Rusia (SocCon, 1989) și la Fayence, în Franța (EuroCon, 1990).
Pe Mihaela Muraru - Mândrea am descoperit-o cu ocazia antologiei și are niște poezii ...transcedentale. Atât de multe adevăruri subtile rostite în doar câteva versuri. Iată una din ele:
PRIMORDIALĂ
Curge într-un ochi gigantic,
lacrima de început,
Universul fantomatic zace
stins în transparență,
cade forma globulară
printr-un spațiu conceput
de gândirea infernală
a pătrunderii în esență.
În ceea ce privește celelalte scrieri, am deja câteva texte preferate din antologie, dar nu voi spune care. :)
„Antologia StrING cuprinde texte dintre cele mai diverse, de la fantastic la SF, datorate unor scriitori la fel de diverși. „Este un mesaj ce se trece din generație în generație, de la cei care au scris și publicat în anii ‘80 (Mihail Grămescu, Aurel Cărășel etc.), care au debutat în anii ‘90 (Cotizo Draia, Florin Pîtea, Costi Gurgu etc.) la cei care au început să scrie după 2000. Antologia cuprinde și o secțiune dedicată tinerilor scriitori, atât celor care își fac acum intrarea în lumea literară, cât și celor care au mai publicat, dar se află încă la început de drum. O secțiune de non-ficțiune vine să întregească imaginea acestei zone mai puțin vizitate de critica literară — SF-ul românesc.” ne spune Ana-Maria Negrilă.
Din păcate nu am apucat să smulg autografe și să fac mai multe poze, însă mă bucur că am fost prezentă.
GENERAȚIA StrING
MIHAIL GRĂMESCU
Cântecul libelungilor
LIVIU RADU
Trudnica procurare a hranei
IONUȚ BĂNUȚĂ
re-venirea (o poveste din lumile inelului)
AUREL CĂRĂȘEL
Aguirre, mânia zeilor
OVIDIU BUFNILĂ
Cruciada lui Moreaugarin
ROBERT DAVID
Turnurile Gemene
COSTI GURGU
Dincolo de Farul de la Capătul Lumii
COTIZO DRAIA
Artefactul
MIHAELA MURARU – MÂNDREA
Primordială / Desconcretizare
Împovărare / Excugetare
Am încercat cunoaşterea / Sub acest joc
Întrepătrundere / Dispăruţi concomitent
Moartea luminii
Resorbire
CLAUDIU MURGAN
Limbajul Apei
ANA-MARIA NEGRILĂ
Agentul galenic
FLORIN PÎTEA
LA LUMINA ROȘIATICĂ A LUNII
(o poveste din cartea cu scoarțe de argint, ferecate)
ADRIAN PREDA
Iosif
JEAN-LORIN STERIAN
Calea ispitei
OVIDIU VITAN
Cutremurare
GENERAȚIA URMĂTOARE
CRISTIAN GHICA
Anomalia
ALLEX TRUȘCĂ
Eu, cel din oglindă
TEODORA GHEORGHE
Domnul de la miezul nopții
ALEXANDRA MEDARU
Ființele nopții din urmă
RALUCA BĂCEANU
Ecaterinism
VALENTIN GORAN
Fata din adâncul mării
MARIA-LAURA ANTOHE
Costumul
VLĂDUȚ VLĂSCEANU
O punte între două lumi… Veneția
ANDRA IUȘCU
Divina ispită
CRISTINA GHIDOVEANU
Tuanaki
NON-FICȚIUNE
ȘTEFAN BOLEA
Vampirul ca umbră în filmul horror
OLIVIU CRÂZNIC
Fantasticul delimitat
FLORIN MUNTEANU
Societatea Conștiinței — utopie sau supraviețuire
MIHAELA MURARU – MÂNDREA
Globalizare, uniformizare, retardare istorică
Antologia se poate achiziționa de aici:
http://pavcon.ro/product_info.php?products_id=26
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.