vineri, 29 iunie 2018

Circul nopții - magie, puzzle-uri, iubire dureroasă, un pact bizar


Circul nopţii de Erin Morgenstern - O carte care m-a răscolit până dincolo de simțuri... O capodoperă literară de la prima și până la ultima literă, în care magia este personajul principal. Un misterios circ al nopții în care minunile se petrec doar în alb și negru. Un joc ciudat, o competiție între doi magicieni, al cărei deznodământ este le fel de enigmatic precum păpușarii ce mânuiesc din umbră regulile volatile ale spectacolului. 
O poveste de iubire dureroasă și redată atât de diafan, precum aripa unui fluture care îți atinge obrazul când nici nu te aștepți. 

Am impresia că autoarea și-a calculat atent fiecare cuvânt, povestea este alcătuită inteligent din piese de puzzle care formează o imagine clară (sau cel puțin te păcălesc) abia la final. Și totuși fiecare piesă poate exista fără ajutorul celorlalte și dacă o privești, descoperi că în ea se ascund și alte piese. 

Nu e atât de complicat pe cât sună. Nu trebuie să înțelegi cum se realizează trucurile magice a acestei superbe mașinării literare, ci e de ajuns să te așezi frumos în sală și să te bucuri de spectacol. Eu așa am făcut.

Am găsit și comandat cartea direct în engleză, întrucât în România deja stocurile sunt epuizate. Nu degeaba îi spune bestseller internațional. Mai jos am cules câteva citate care vorbesc despre magia circului, despre iluzii și secrete:

* “The circus arrives without warning. No announcements precede it. It is simply there, when yesterday it was not.” 

* “People see what they wish to see. And in most cases, what they are told that they see.” 

* “Secrets have power. And that power diminishes when they are shared, so they are best kept and kept well. Sharing secrets, real secrets, important ones, with even one other person, will change them. Writing them down is worse, because who can tell how many eyes might see them inscribed on paper, no matter how careful you might be with it. So it's really best to keep your secrets when you have them, for their own good, as well as yours.” 

“The most difficult thing to read is time. Maybe because it changes so many things.” 


Uneori vine toamna...și merită să o citiți

„Uneori vine toamna” - este titlul celui mai recent roman al lui Cătălin Marin, apărut la editura Paralela 45. 


Este un roman care m-a cucerit de la primele rânduri și care odată ce m-a luat de mână, nu mi-a mai dat drumul până la final. Un no man's land bizar în care se intersectează destinele a trei personaje: un ziarist, un mercenar și un fost marinar. Ce au ei în comun? Iubesc, caută sau fug de aceeași femeie, misterioasa Isabelle.

 Fantomele trecutului încearcă să îi atragă în mrejele unei lumi în afara timpului, de care atârnă microuniversuri ce par a fi fost părăsite de creatorul lor. Ele există în virtutea unei inerții ce mă duce puțin cu gândul la Iona și la captivitatea sa închipuită. Fantasticul se desprinde doar în aparență din coaja realului. 

De fapt, realitatea orășelului Duston (dust =praf, sugestie a caracterului său himeric) este ea însăși o iluzie, poate cea mai mare farsă jucată de păpușarul care conduce, din umbră, ițele destinelor tuturor. Nu știm cine e, însă îi vedem trucurile: un bărbat ale cărui degete se preschimbă în capete de corbi, un motan care nu suportă minciuna, un rege care domnește peste un ținut fără locuitori sau o stafie care își așteaptă încă iubitul - sunt doar câteva din ele. O carte plină de mister și suspans, în care se împletesc totodată atmosfera gotică, umorul flegmatic și cugetările filosofice. 

Recunosc, m-aș fi așteptat la un alt final, însă nu e unul previzibil, asta pot să vă spun. 😊

joi, 21 iunie 2018

Întâmplări despre niciodată - lansare într-o zi de vară


Pe 3 iunie a avut loc, la Bookfest, lansarea primului meu volum de proză, Întâmplări despre niciodată - 7 povești neobișnuite despre singurătate”, apărut la editura Eikon. Cartea a venit pe lume după 4 ani de când am așezat ultimele litere din ea pe o pagină, tot într-o zi de vară, dacă îmi amintesc bine. Drumul a fost lung, însă a meritat. 
Ce m-a inspirat să le scriu? Ei bine, zbaterile inimii...un fluture-melancolie, un fluture-iubire așteptată care mi s-a cuibărit, cândva, în suflet. Apoi, când și-a luat zborul, mi-a lăsat câteva istorioare.

 Povestirea care dă titlul volumului a izvorât dintr-o iluzie a iubirii adolescentine, o himeră pe cât de fermecătoare la început, pe atât de tulburătoare pe parcurs. O corespondență mai puțin obișnuită dintre o fată timidă și visătoare și un băiat de departe. Ne-am întâlnit pe o felie de timp, într-o zi de apilie. Am vorbit mult, despre orașe, călătorii, găuri negre, univers. Ne-am plimbat mult. Nu ne-am atins niciodată. M-am insinuat în lumea lui, sau am încercat, însă nu am putut rămâne acolo. 


Mă străbat, asemeni unor cai în galop, amintiri nostalgic-diafane și umbrite din al căror miez s-au născut aceste texte... și zâmbesc. Acum câțiva ani nu m-aș fi gândit că dintr-o lacrimă pot crește aripi. Că singurătatea țese mileuri atât de frumoase din secunde de așteptare. Că o idee se poate rostogoli din mintea mea până se face ghem de întâmplări. 

La lansare, după cum mă așteptam, am avut emoții mari. La ce nu mă așteptam - au venit oameni pe care nu i-am văzut niciodată, „sala” s-a umplut, adicătelea scaunele așezate în fața scenei unde s-a desfășurat prezentarea cărții, unde am stat alături de domnul Valentin Ajder și de cei doi invitați ai mei, Oliviu Crâznic și Alexandra Medaru, scriitori și critici literari. Toți trei au vorbit despre carte, iar cuvintele lor m-au emoționat și surprins totodată. Am fost comparată și cu scriitori pe care nu i-am citit...încă 😃

Dacă v-am făcut curioase/curioși, puteți chema povestirile la voi în raft de aici. 

 Mai jos puteți trage cu ochiul la lansare:

Domnul VALENTIN AJDER:


                                                        ALEXANDRA MEDARU:


OLIVIU CRÂZNIC:

                                         
Și, desigur, nu au lipsit nici pozele cu cei care mi-au fost alături la lansare :)










Cele 7 povești în câteva cuvinte:



- În „Marea din sertar”, o femeie este prizonieră în castelul unui bărbat despre care nu știe aproape nimic. Ea trebuie să rezolve un puzzle. Piesele lui se găsesc în camerele castelului, unde obiectele au darul vorbirii.

- Seducătorul Egor nu prețuiește nicio femeie. Viața lui se schimbă când descoperă umbre misterioase apărute pe unul din pereții casei sale, având o legătură neașteptată cu o femeie despre care nici nu știa că există.
- Un bărbat bântuit de o dramă sentimentală devine obsedat de un pian care prinde viață.
- Întâlnirea lui Anton cu unul din personajele trecutului său îi trezește o amintire din copilărie pe care o credea uitată; singuraticul doctor Mihailovici, controversat printre săteni, are o soție bolnavă, cu un secret înnegurat.
- „Colecția pierdută” spune povestea a doi colecționari de obiecte uitate în diferite locuri de îndrăgostiți; ei se hrănesc mereu din iubirea altora, incapabili ei înșiși de iubire.
- În „Întâmplări despre niciodată” o fată corespondează cu un bărbat enigmatic pe care nu îl vede niciodată, dar care îi lasă mesaje în locuri abandonate (în pantofi, pe o rochie, petale de flori).
- „Cazul doamnei Fly” este unul cât se poate de curios, o enigmă în care fluturii sunt un indiciu important.