duminică, 30 iunie 2024

Bulevardul visurilor - o carte-aripă-de-fluture superb ilustrată de Ana Cioclov

O carte delicată, ca o aripă de fluture, însoțită de picturile absolut superbe ale autoarei (le ADOR), o proză poetică ce surprinde crâmpeie din viața mai multor personaje prinse în vâltoarea vieții "de bulevard" newyorkez, de la cerșetorul îndrăgostit de o femeie a străzii și până la cuplul de nevăzători care tânjește după o iubire mai "vizibilă".

Muuultă sensibilitate și nostalgie presărate în paginile acestei cărți subțirele. Ana Cioclov ne invită la un periplu introspectiv și suav în lumea interioară a personajelor sale. Majoritatea tânjesc după trecut, visând totodată la un prezent idilic și la o plăcere pasageră, dar a cărei intensitate le poate smulge, fie și preț de câteva clipe, din atmosfera sufocantă a orașului și a realității curente.

Culorile au un rol important în ilustrarea emoțiilor personajelor - adevărate fresce umane. Există aici însă prea puțină variație. Mi-ar fi plăcut multe nuanțe (și la propriu și la figurat), descrieri o idee mai complexe. Laitmotivul soarelui devine la un moment dat redundant, cartea abundând în imagini ce implică lumina /prezența soarelui. Există și unele clișee și exprimări mai dulcege (deși nu fără un anumit farmec).

Dacă veți citi cartea cu mai multă emoție decât minte, o veți îndrăgi, ca și mine. :)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.